Ei itkua, vain hiljaisuus (Linnea) #Kaisla

Olen viime kuukausina lukenut melko monia synnytyskertomuksia ja katsonut synnytysvideoita. Tämä on muistuttanut minua mielikuvasta, joka saa minut edelleen lähes poikkeuksetta kyyneliin.

Synnytyksen kohokohtana voidaan pitää syntymän hetkeä. Äiti ponnistaa ja vauva kohtaa maailman ensi kertaa. Vauva vetää ensimmäisen kerran henkeä, parkaisee (tai ainakin ynisee) ja hänet annetaan äitinsä rinnalle. Tämä lienee yleisin mielikuva hyvin sujuneen synnytyksen kulusta, vaikka todellisuudessa synnytyksiä tietysti on monen näköisiä.

Me emme kumpikaan nähneet Kaislan syntymän hetkeä - en minä, koska olin nukutettuna, eikä Niko, koska isää ei hätäsektiossa päästetä leikkaussaliin. Jos olisin saanut valita, olisin kyllä halunnut kokea hänen syntymänsä. Ehkä olisin nähnyt siinä kauneutta. Kaislassa ainakin näin vain kauneuden vielä puolisentoista tuntia myöhemminkin, kun sain hänet syliini. En minä keskittynyt kuolemaan, vaan tutkimaan, millaisen pienen ihmeen olimme Nikon kanssa saaneet, vaikka hän joutuikin heti luotamme lähtemään. En myöskään tullut jälkikäteen pyytäneeksi meitä hoitanutta henkilökuntaa kertomaan, millainen Kaislan syntymän hetki oli. Näin ollen teidän tapahtumien kulun vain melko suuripiirteisesti, lääketieteen näkökulmasta. Kaisla syntyi kuitenkin apagar-pisteillä 0/0/0, eli hänen sydämensä ei lyönyt ja hän oli veltto, ei hengittänyt, oli väriltään kalpea, eikä reagoinut käsittelyyn. Hän oli siis aivan hiljaa.


Ajatus hiljaisuudesta Kaislan syntymän hetkellä tekee minut äärimmäisen surulliseksi. Alkavan elämän merkkien sijaan nähtävissä olivatkin ensimmäiset kuoleman merkit. Kuvittelen tuolle hetkelle leikkaussalissa pysähtyneisyyden, täydellisen hiljaisuuden hetken. Pienen odottavan hiljaisuuden - koska parkaisu tulee? - ja sen jälkeen hieman pidemmän, synkemmän hiljaisuuden, kun kaikki tajuavat, ettei parkaisua ole tulossa ehkä koskaan. Oikeasti tällaista pysähtyneisyyttä ei varmaankaan ollut, vaan ilmapiirinä lienee ollut rauhallinen tehokkuus, kun osa henkilökunnasta keskittyi elvyttämään Kaislaa ja osa kursimaan minun mahaani kokoon.

Kokemus (tai ajatus) hiljaisuudesta on varmaankin tuttu monille muille vauvansa menettäneille. Kuvittelen sen olevan keskiössä etenkin heillä, jotka synnyttävät kohtuun kuolleen lapsensa. Voin myös olla väärässä. Hiljaisuus kuitenkin rikkoutuu. Kun vauva kuolee, aikuiset itkevät. Meitä hiljaisuus oli kuitenkin vastassa sairaalasta kotiin palatessamme. Se on läsnä nytkin, myöhään illalla, ollessani yksin kotona ja kuunnellessani jääkaapin hurinaa.

Kommentit

  1. Minäkin synnytin hätäsektiolla kuolleen vauvan. Ennen leikkausta emme tienneet vauvan olevan jo menehtynyt. En ole pystynyt näiden reilun kahden vuoden aikana edes kuvitella, miten henkilökunta on reagoinut tilanteen nähtyään. Meidän pientä ei edes yritetty elvyttää, merkit kuolemasta olivat niin selvät.
    Haleja! ❤️

    VastaaPoista
  2. Sen verran tiedän Nikon kertomasta, että henkilökunta itki, kun hän tuli paikalle ja lausui kommenttinsa haikarasta. Kovia paikkoja ammattilaisillekin. Pelkopolilla pari viikkoa sitten kätilö sanoi, ettei ole koko uransa aikana lukenut samankaltaista sairaskertomusta kuin meillä. Meille on kyllä ollut lohtua siitä, ettei meitä ole hoidettu sellaisella lääkäreille tyypillisellä vähän persoonattoman kliinisellä otteella, vaan on näytetty, että tämä sattui ihan kaikkiin. Haleja samoin! "Turhaksi" jäänyt hätäsektio on ainakin minulta vaatinut oman lisäkäsittelynsä. -Linnea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, mulla myös toi turhan hätäsektion käsittely on ollut tarpeen. Eikä ehkä vieläkään ole täysin ok. Mutta etenkin silloin alkuvaiheessa, kärsin tosi paljon. Vihasin mun kroppaa, vihasin hidasta toipumista, kaikki se tuska turhan takia. Olet vissiin ensimmäinen, jonka olen kuullut joutuneen myös turhaan hätäsektioon.

      Poista
    2. Netin ja Käpy ry:n kautta olen törmännyt muutamaan vähän samankaltaiseen tapaukseen, jotka kuitenkin kaikki eri vuosilta. (Onneksi) nämä ovat harvinaisia. Mulla kehon toipuminen tuntui yllättäen voimaannuttavalta, kun se kuitenkin oli nopeampaa kuin mielen toipuminen. Meillä toki sektion "hyötynä" on sentään se, että tiedetään, että mitään enempää ei olisi voitu tehdä. Kyllä silti edelleen on pelkoja etenkin arpeen liittyvien komplikaatioiden osalta. Ei varmaan mene kokonaan ohi ennen kuin viimeinen lapsi on syntynyt. -Linnea

      Poista

Lähetä kommentti

Terveisiä? Kysymyksiä? Sepä mukavaa!